Genieten in je tuin!

COMPOST IS GOEDE VOEDING VOOR JE TUIN EN GROND

Bij compost denken mensen vaak aan de groenbak of aan bruin spul dat over weilanden wordt gespoten. Wat veel mensen misschien niet weten is dat het heel goed is voor je grond, dat je het ook makkelijk zelf kan maken en daarmee zelf je grond kan bestrooien.  Denk bijvoorbeeld aan wat er in het bos gebeurt: elk herfstseizoen ziet het overal mooi rood en oranje door de blaadjes die aan het verkleuren zijn. Vervolgens vallen deze blaadjes er richting winter allemaal van de bomen af en komt er een deken van blaadjes op de grond te liggen. Samen met afgebroken twijgjes en planten die overleden zijn door het koudere weer vormt de mix zich om tot een donkerbruine bosgrond. Deze grond voedt de bodem weer en tijdens de lente bloeit alles weer op, mede dankzij deze grond. Een soortgelijke mix kun jij ook maken en gebruiken.

Tuinproducten | Blog Compost Is Goede Voeding Voor Je Tuin En Grond

DE WERKING

Compost kun je herkennen aan zijn bruine of donkere kleur en het is vaak kruimelig. Vaak bestaat compost uit schillen, groenten, bladeren en gras en soms klein hout. Door micro-organismes worden deze plantaardige resten afgebroken en samengevoegd. Dit zorgt ervoor dat het goede voeding is voor je grond of tuin, het bevat veel goede stoffen. Vaak is dit proces traag. Bepaalde dingen zijn heel belangrijk voor een composteringsproces, zoals zuurstof, vochtigheid en temperatuur. Nadat het materiaal bij elkaar is gevoegd, worden de stoffen afgebroken door bacteriën en schimmels. Tijdens dit proces hebben de schimmels en bacteriën zuurstof nodig en het proces produceert zelf water, warmte en koolstofdioxide. Je kunt het proces versnellen door je plantaardig materiaal in een warme, vochtige en zuurstofrijke omgeving te plaatsen

ZELF COMPOST GROND SAMENSTELLEN

Door het recyclen van organisch materiaal, zoals afval uit je tuin en groente- en fruit schillen, kun je je eigen compost maken. Als je dit verzameld hebt, bijvoorbeeld op een hoop, dan kun je de natuur zijn gang laten gaan. Je kunt het proces dus versnellen door het materiaal op een warme plek te leggen, maar geduld is wel nodig. Daar heb je dan wel wat aan, zodra je compost klaar is kun je de voeding in je tuin of ander stuk grond gaan voeden en bestrooien. Al snel zullen de bloemetjes gaan groeien!

Tuinproducten | Blog Compost Is Goede Voeding Voor Je Tuin En Grond .2
Scroll naar top