Genieten in je tuin!

EEN HAKSELAAR IS HANDIG OM TE HEBBEN

Ooit van een hakselaar gehoord? Een ander woord ervoor is een houtversnipperaar, een machine die hout en bomen tot snippers verwerkt. Misschien geeft dit je een idee over wat de machine doet. Een hakselaar is een landbouwmachine. Deze machine wordt gebruikt voor het versnipperen en maaien van gras, luzerne, koolzaadstro, snijmaïs of andere gewassen. De machines kunnen zelf-bestuurbaar zijn of worden bestuurd of voortgetrokken door een persoon. Er is een grote kans dat je zo een machine voorbij hebt zien komen in de zomer of einde van de lente, wanneer gewassen worden geoogst of gras wordt gemaaid. Deze landbouwmachine is niet alleen groot verkrijgbaar, maar kan ook klein worden gekocht om te gebruiken voor in je tuin.

 

 

Tuinproducten | Blog Een Hakselaar Is Handig Om Te Hebben

DE WERKING VAN EEN HAKSELAAR

De hakselaar werkt zo: de gewassen of het gras wordt naar binnen getrokken en vervolgens versneden. Je kunt bij veel machines de instellingen aanpassen op welk gewas je gaat snijden. Er zit bijvoorbeeld een verschil tussen gras en gewassen. Maïs is een van de gewassen die het meeste door de hakselaar gaat. Maïs wordt versneden maar ook gekneusd. Dit wordt gedaan zodat het vee het makkelijker kan eten. Het gras of gewassen worden vervolgens via een pijp naar buiten gegooid en geblazen en komen daarbij terecht in een bak die achter of naast de machine hangt. Het aantal messen of walsen die je moet gebruiken zijn afhankelijk van wat je moet versnipperen of versnijden. Hiermee kun je ook de snelheid beïnvloeden. Hoe meer, hoe sneller.

HOE KOM JE AAN ZO’N MACHINE

De hakselaar is in veel verschillende maten verkrijgbaar. Zo is voor iemands tuin een kleine versie het beste. Deze kun je in vrijwel alle tuin- en/of bouwwinkels vinden en is handig mee te nemen. Door het versnipperen van je tuin- of houtafval kun je ook een composthoop samenstellen en dit later gebruiken om je tuin bodem te voeden. Zo ruim je toch efficiënt je afval op en ben je snel klaar. Dit is dus zeker een aanrader en je betaalt er niet bizar veel geld voor.

De grote versies die je wel eens op weilanden ziet rijden, zijn iets moeilijker om zomaar even te halen en zal je moeten bestellen of aanvragen. Bekende merken die hakselaars produceren zijn: Krone, Fendt en Claas. Je kunt ook kiezen tussen een benzine- of elektriciteit aangedreven machine. Uiteraard kun je er op internet ook veel vinden.

Tuinproducten | Blog Een Hakselaar Is Handig Om Te Hebben .2
Scroll naar top