Genieten in je tuin!

EEN NIEUW GAZON: ZAAIEN OF GRASZODEN?

Het onderhoud van een gazon is een flinke klus, zelfs als je het ooit hebt aangelegd met behulp van graszoden. Na een aantal jaren zal er steeds meer mos of onkruid in het gras komen. Als het niet meer lukt om dat voldoende te verwijderen is een nieuw gazon de beste oplossing. Maar waar kies je dan voor: zaaien of graszoden. Het voordeel van zaaien is, dat het veel goedkoper is dan graszoden. Maar er zijn ook nadelen verbonden aan het zaaien van een nieuw gazon. Het belangrijkste is wellicht dat je het gazon een lange tijd niet kunt betreden.

Tuinproducten | Blog Een nieuw gazon: zaaien of graszoden .2

VOORBEREIDINGEN VOOR DE AANLEG VAN EEN NIEUW GAZON

Het meest lastige is het voorbereiden van de bodem. Daar gaat de meeste tijd en energie in zitten. Eerst moeten het resterende oude gras en het onkruid worden verwijderd. Daarna moet de grond worden ge√ęgaliseerd en geschikt worden gemaakt voor het nieuwe gras. Dat betekent ook, dat er voor de eerste periode voldoende voeding moet worden toegevoegd, zodat het nieuwe gras aan kan slaan. Pas dan kun je beginnen met graszoden leggen of zaaien.

DE VOORDELEN VAN GRASZODEN

Het grootste voordeel van het leggen is, dat je in de weken daarna niet zo voorzichtig hoeft te zijn. Als een gazon is ingezaaid mag je er de eerste weken niet op lopen. Met gras moet je ook wel voorzichtig zijn, maar je kunt het gazon wel betreden, bijvoorbeeld om de aangrenzende borders te onderhouden. Graszoden leggen gaat ook veel sneller dan zaaien. En bij zaaien kan het door allerlei oorzaken gebeuren dat het gras niet overal goed opkomt. Bij graszoden heb je meteen een mooie dichte grasmat. Gras zorgen dus voor een dichtere sterkere grasmat en het leggen gaat veel sneller dan zaaien. Snel genieten van een strak groen gazon.

Tuinproducten | Blog Een nieuw gazon: zaaien of graszoden
Scroll naar top