Genieten in je tuin!

HOE KIES JE GEMAKKELIJK GOEDE TUINSPROEIERS?

Wil je jouw tuin beschermen tegen droogte? Zorg er dan voor dat je planten genoeg water krijgen. Voor bloempotten, plantenbakken of een kleine tuin is een gieter voldoende. Dat is een makkelijke en vooral voordelige keuze. Is jouw tuin echter groter, dan kun je het beste tuinsproeiers aanschaffen. Er bestaan allerlei soorten tuinsproeiers. Welke het beste bij je past, hangt af van je wensen, maar ook van de grootte van de tuin.

Tuinproducten | Blog Hoe kies je gemakkelijk goede tuinsproeiers .2

TUINSLANG IN PLAATS VAN TUINSPROEIERS

Met het juiste opzetstuk kun je een tuinslang gebruiken om je planten te besproeien. Vooral een broeskop is hier geschikt voor, maar ook andere verlengstukken zijn mogelijk. Zo kies jij zelf welke delen van je tuin water krijgen en heb je meer controle over hoeveel water de planten krijgen. Dit is extra handig als sommige van je planten meer water nodig hebben dan anderen! Voor erg grote tuinen of een eigen stuk land is een tuinslang echter niet meer handig. Dan kun je namelijk niet goed bij delen van de tuin, omdat de tuinslang een bepaalde lengte heeft en niet overal naartoe kan worden verplaatst.

GAZONSPROEIERS

Een gazonsproeier of zwenksproeier is misschien wel de meest typische ogende sproeier, waar je grote gazons mee kunt besproeien en bij warm weer lekker doorheen kunt rennen. De werking van deze tuinsproeiers lijkt op de regen. Het water wordt de lucht in gespoten en valt van bovenaf op het gras. Een gazonsproeier kun je aansluiten op een tuinslang of regenton met een waterpomp. Ook kun je instellen hoeveel hij zwenkt. Wil je je gazonsproeier niet alleen voor het gazon, maar ook voor de rest van de tuin gebruiken? Kijk dan extra goed waar het water landt. Sommige planten en struiken kunnen namelijk gaan schimmelen als ze van bovenaf worden besproeid.

Tuinproducten | Blog Hoe kies je gemakkelijk goede tuinsproeiers .2

VERZONKEN TUINSPROEIERS

Zoek je een onopvallende en efficiënte manier om je tuin te besproeien? Een verzonken sproeier, ook wel turbinesproeier genoemd, verdwijnt in de grond als je hem niet aan het gebruiken bent. Zet je het water aan, dan duwt de waterdruk de turbinesproeiers naar boven. De hoek en richting waarin deze tuinsproeiers sproeien en draaien kun je zelf instellen. Omdat verzonken tuinsproeiers zonder grote druk sproeien, kun je ze voor alle planten gebruiken.

DRUPPELIRRIGATIE ALS ALTERNATIEF VOOR TUINSPROEIERS

Het meest nauwkeurige sproeisysteem is druppelirrigatie. Dit wordt vaak in de landbouw gebruikt, maar kun je ook in je eigen tuin toepassen. Druppelirrigatie heeft twee grote voordelen: je bespaart er veel water mee en je zorgt er ook voor dat alle planten genoeg water krijgen, zonder dat je ze één voor één moet besproeien. Er wordt gebruik gemaakt van een basisapparaat dat de druk verlaagt en het water filtert. Een verlengbuis of tuinslang brengt het water vervolgens naar de juiste plekken. Dit systeem kun je op allerlei manieren gebruiken. Alleen voor je gazon is het niet geschikt: tuinsproeiers zijn dan beter.

Tuinproducten | Blog Hoe kies je gemakkelijk goede tuinsproeiers
Scroll naar top