Genieten in je tuin!

HOE KIES JE MAKKELIJK DE JUISTE TUINBANKEN?

Tuinbanken geven je een plek om heerlijk te genieten van de zon. Ook is het ideaal als je buiten wilt eten, met vrienden wilt kletsen of lekker rustig een boekje wilt lezen. Er zijn zoveel soorten tuinbanken dat het handig is om een overzicht te hebben, voordat je verdwaald raakt in de wereld van tuinmeubelen. Je hebt misschien al een vorm en grootte in gedachten, maar denk ook aan het materiaal. Er bestaan tuinbanken van allerlei verschillende materialen, die ieder hun eigen voor- en nadelen met zich meebrengen. Welk materiaal past bij jouw wensen?

Tuinproducten | Blog Hoe kies je makkelijk de juiste tuinbanken .2

VOOR- EN NADELEN VAN HOUTEN TUINBANKEN

Hout is het meest gebruikelijke materiaal voor een tuinbank. Het ziet er warm en natuurlijk uit en deze sfeer past goed bij veel verschillende tuinen. Bovendien is het een duurzaam materiaal dat lang meegaat. Hout is makkelijk te repareren en te bewerken. Wel heeft een houten tuinbank wat onderhoud nodig. Hardhout moet je minstens twee keer per jaar goed schoonmaken en oliën. Teakhout heeft minder onderhoud nodig: af en toe een oliebeurt met speciale olie is genoeg.

VOOR- EN NADELEN VAN KUNSTSTOF TUINBANKEN

Kunststof tuinbanken zijn ook duurzaam en een stuk makkelijker te onderhouden dan hout. Ze hebben namelijk geen onderhoud nodig en zijn grotendeels weersbestendig. Bovendien is kunststof goedkoop en verkrijgbaar in allerlei kleuren, waardoor je altijd wel iets vindt wat bij jouw tuin past. Kunststof kan verweren: om je bank hiertegen te beschermen, kun je er in de winter een hoes overheen leggen.

Tuinproducten | Blog Hoe kies je makkelijk de juiste tuinbanken .3

VOOR- EN NADELEN VAN WICKER TUINBANKEN

Wicker, ook wel vlechtwerkdraad genoemd, is een speciaal soort kunststof met een luxe en natuurlijke uitstraling: het lijkt namelijk op riet. Wicker tuinbanken zijn heel licht van gewicht en makkelijk in onderhoud. Ze gaan lang mee en zijn weersbestendig, maar wel breekbaarder als het vriest. Wees bij vriesweer dus voorzichtig met je bank. Iets anders waar je op moet letten zijn de grote kwaliteitsverschillen. En wil je dat je wicker bank haar kleur niet snel verliest? Kies dan voor licht wicker, want donker wicker verkleurt sneller.

ANDERE MATERIALEN VOOR TUINBANKEN

Ook metalen tuinbanken zijn mogelijk. Aluminium en roestvrij staal zijn beiden sterk, vereisen weinig onderhoud en zijn bestendig tegen water, vorst en UV-straling. Aluminium is lekker licht, maar kan erg heet worden in de zon. Roestvrij staal gaat bijzonder lang mee, maar is duurder. Twee andere luxe materialen voor je tuinmeubels zijn riet en outdoor-textiel. Een rieten tuinbank ziet er mooi uit, maar komt met een groot nadeel: het is gevoelig voor vocht. Hierdoor kun je een rieten bank het beste afdekken of naar binnen brengen als het regent, zodat het niet gaat schimmelen. Ook heeft het net als hout onderhoud nodig. Outdoor-textiel is daarentegen prima bestendig tegen het weer, vereist weinig onderhoud en is lekker om op te zitten, waardoor tuinkussens overbodig zijn.

Tuinproducten | Blog Hoe kies je makkelijk de juiste tuinbanken
Scroll naar top