Genieten in je tuin!

NEERSLAG METEN MET EEN REGENMETER

In Nederland worden er op ongeveer 350 plekken via regenmeters metingen gedaan op een professionele manier. Deze worden doorgegeven aan het KNMI, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, voor het doel van onderzoek over het weer. Ze worden ook wel pluviometers genoemd en zijn instrumenten om neerslag in een tijdsperiode te meten door middel van het opvangen van deze neerslag. De meters hangen dus altijd buiten. Deze informatie is bijvoorbeeld nuttig voor mensen die onderzoek doen naar het weer in een bepaald gebied of een bepaalde tijdsperiode zoals meteorologen, hydrologen, maar ook voor de weervoorspellers. Aan de zijkant van een meter zie je hoeveelheden staan en neerslag wordt gemeten in millimeters: één millimeter in de meter wordt vertaald naar één liter per vierkante meter.

Tuinproducten | bog Neerslag Meten Met Een Regenmeter

WERKING

Maar hoe werkt zo’n regenmeter dan? Om de inhoud, hoeveelheid en afmetingen te zien zijn de meters vaak van doorzichtig kunststof of glas gemaakt. Het ziet eruit als een soort maatbeker en heeft een trechter aan de bovenkant. Het is het beste om de meter op een plek te hangen waar geen hogere dingen dichtbij staan. Dus niet onder een gebouw of boom, maar juist op een vrije plek waar de meter de neerslag goed op kan vangen. De meter kan boven de grond worden geplaatst of worden geplaatst in een kuil. Door de meter in een kuil te plaatsen, heeft de wind geen invloed op de neerslag die in de kuil en in de meter valt. Dagelijks wordt de regenmeter opgehaald en de neerslag gemeten omdat er anders kans is dat een deel van de neerslag verdampt door bijvoorbeeld zon. Wanneer het heel koud is, en er valt sneeuw, dan zorgt een verwarmingselement in de meter ervoor dat dit smelt en uit het smeltwater worden conclusies getrokken over de neerslag.

Tuinproducten | bog Neerslag Meten Met Een Regenmeter .2

BELANGRIJK VOOR ONDERZOEK, MAAR OOK LEUK VOOR JEZELF

Uit de neerslag die in de regenmeter is gevallen kunnen conclusies worden getrokken over hoeveel neerslag er in een bepaalde periode in een bepaald gebied valt. Dit kan bijvoorbeeld vergeleken worden met de week ervoor, maand ervoor of zelfs jaar ervoor. Valt er minder of meer neerslag dan vorig jaar in datzelfde gebied?

Niet alleen voor onderzoek is het belangrijk, je kan ook zelf een regenmeter aanschaffen. Regenmeters zijn makkelijk online te bestellen of te koop in een tuinwinkel. Ze kosten niet veel. Hiermee kun je ook zelf bijhouden hoeveel neerslag er in je tuin valt, altijd leuk om te weten!

Tuinproducten | bog Neerslag Meten Met Een Regenmeter .3
Scroll naar top