Genieten in je tuin!

VIJVERS: EEN VERRIJKING VOOR IEDERE TUIN

Vijvers zijn erg populair bij tuinbezitters. Het maakt een tuin levendig en trekt de aandacht. Vijvers zijn er in allerlei soorten, vormen, maten en uitvoeringen. Je kunt in je tuin een waterpartij creëren door een waterdichte constructie in de grond te plaatsen. Deze zijn er voorgevormd in rubber of pvc, of je kunt er zelf één construeren met vijverfolie of in beton. Het water in je tuin zal ervoor zorgen dat er meer vogels komen aanvliegen die stoppen om te drinken en te badderen. Ook trekt het water libellen aan en misschien zelfs wel kikkers of salamanders!

Tuinproducten | Blog Vijvers: Een Verrijking Voor Iedere Tuin

EEN KLEIN NATUURGEBIEDJE NABOOTSEN

Je kunt vijvers precies zo ontwerpen dat hij bij de sfeer in je tuin past. Een natuurlijke vijver vormt een doorlopend geheel met de rest van een landelijk aangelegde tuin. Je kunt veel waterplanten in je vijver plaatsen, maar ook een deel moeras en oeverbegroeiing om een klein natuurgebiedje in je tuin na te bootsen. Dit type vijver trekt amfibieën van buiten aan, maar je kunt er ook een paar vijvervissen in laten zwemmen. Maak je de vijver diep genoeg (minimaal tachtig centimeter) dan kunnen de vissen ook overwinteren. Doe dan wel planten in het water die genoeg zuurstof leveren voor de vissen en om het water helder te houden. Je kunt eventueel ook een vijverpomp plaatsen. In moderne tuinen geven vijvers met een strak design en niet te weelderige begroeiing extra stijl.

Tuinproducten | Blog Vijvers: Een Verrijking Voor Iedere Tuin .3

KOIVIJVERS MET FILTERINSTALLATIE

Liefhebbers van koikarpers zullen hun vijvers aan moeten passen aan de behoeftes van deze vissen. Een vijver waarin koikarpers leven moet minimaal anderhalve meter diep zijn, om de dieren te laten overleven. Je plaatst in een vijver met deze vissen liever geen waterplanten. De karpers zouden ze verorberen. In een koivijver is een filterinstallatie met pomp en een UV-lamp geen overbodige luxe. Anders worden deze vijvers erg snel groen van de algen.

VIJVER AANLEGGEN: BEREID JE GOED VOOR!

Als je eenmaal hebt gekozen welk type vijver jij in jouw tuin wil, dan zul je moeten nadenken over hoe je deze gaat aanleggen. De beste periode om een vijver aan te leggen is in de lente. Het is verstandig om voor je begint te graven, na te gaan of er op de plaats waar jij de vijver wil geen kabels, leidingen of boomwortels zitten. Ga hier voorzichtig mee om! Omdat het aanleggen van een vijver geen klusje is waar je te licht over moet denken, kun je ook overwegen om de werkzaamheden door een professionele tuinman te laten uitvoeren.

Tuinproducten | Blog Vijvers: Een Verrijking Voor Iedere Tuin .2
Scroll naar top