Genieten in je tuin!

VOOR IEDERE HEG EEN HEGGENSCHAAR

Als je een heg hebt als tuinafscheiding zul je deze regelmatig moeten knippen. Misschien heb je al gezien dat er veel verschillende heggenscharen te verkrijgen zijn en vraag je je af welk model je het beste kunt gebruiken om jouw heg te knippen. Er bestaan zowel handmatige scharen als exemplaren met een aandrijving. En handmatige heggenschaar is in principe een ‘gewone’ schaar, in een speciaal model om de heg te kunnen knippen. Aangedreven scharen zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn modellen met een snoer, die worden gevoed door elektriciteit uit het net, maar ook oplaadbare modellen met een accu. Ook zijn er scharen die op benzine werken.

 

 

Tuinproducten | Blog Voor Iedere Heg Een Heggenschaar

MET DE HAND OF AANGEDREVEN KNIPPEN

Voor welk type schaar je kiest, hangt af van jouw heg. Hoef je maar een klein heggetje te knippen, dan kan een handschaar volstaan. Voordelen van handmatige heggenscharen zijn dat ze weinig rumoer maken en dat dit de goedkoopste optie is. Voor iets grotere heggen kun je kiezen voor een elektrische schaar met een snoer. Ook deze maken relatief weinig rumoer, en je bent gegarandeerd sneller klaar met knippen dan dat je het met de hand zou doen. Je hebt wel een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Dit kan bij een lange heg of in een grote tuin lastig zijn. Ook kan het onhandig zijn als je op een ladder werkt.

VOOR DE PROFESSIONELE TUINMAN

Voor middelgrote heggen kun je ook kiezen voor een model met een accu. Groot voordeel is dat je je vrij kunt bewegen met de heggenschaar. Je moet alleen wel rekening houden met het vermogen van de accu. Als je een lange heg moet snoeien, wil je natuurlijk niet dat de schaar er halverwege mee stopt. Je kunt dan overwegen om een tweede accu aan te schaffen, zodat je die kunt gebruiken als de eerste leeg is. Heggenscharen die op benzine draaien, worden vaak gebruikt door professionele tuinmannen. Ze worden veel toegepast voor het knippen van grote heggen omdat ze een groot vermogen hebben. Ze zijn wel wat zwaarder dan de andere modellen en je hebt ook last van uitlaatgassen. Dit is ook het duurste type heggenschaar.

Tuinproducten | Blog Voor Iedere Heg Een Heggenschaar .2

LET OP DE MESSEN… EN DE VEILIGHEID!

Behalve de aandrijving, is er ook verschil tussen het soort messen. Er zijn enkelvoudige en dubbelvoudige uitvoeringen. Bij enkelvoudige uitvoeringen beweegt één van de twee messen. Terwijl bij dubbelvoudige modellen beide messen snijden. Dit laatste geeft het beste resultaat. Daarnaast kun je onderscheid maken in de lengte van de messen. Met langere messen wordt snoeien efficiënter. Daarnaast bestaan er telescopische heggenscharen. Deze kun je gebruiken om hoge heggen te snoeien zonder dat je op een ladder hoeft. Tot slot het belangrijkste aspect van heggenscharen: de veiligheid! Voer het werk altijd veilig uit en gebruik de apparaten alleen op die manier die is voorgeschreven in de instructie.

Tuinproducten | Blog Voor Iedere Heg Een Heggenschaar .3
Scroll naar top