Genieten in je tuin!

ZO KIES JE BUITENVERLICHTING DIE BIJ JOUW WENSEN PAST

Met de juiste buitenverlichting is jouw tuin veiliger en makkelijker om in de nacht te gebruiken. Zo kun je buiten in het donker lezen, eten of met vrienden kletsen en zie je bovendien gelijk wie er aan de deur is. Tegelijkertijd creëert verlichting een mooie en gezellige sfeer in jouw tuin. Er zijn veel verschillende soorten buitenverlichting verkrijgbaar. Welke kun je dan het beste kiezen?

Tuinproducten | Zo Kies Je Buitenverlichting Die Bij Je Past

WELKE SOORTEN BUITENVERLICHTING ZIJN ER?

Dat hangt er grotendeels vanaf waar je de buitenverlichting voor wilt gebruiken. Een wandlamp is bijvoorbeeld perfect om aan de muur bij je voor- of achterdeur te hangen. Kies een wandlamp met bewegingssensor voor extra veiligheid: dan gaat het licht automatisch aan als er iemand langsloopt. Wil je een tuinpad verlichten, dan zijn sokkellampjes of andere tuinpaaltjes zeer geschikt. Andere opties hiervoor zijn lantaarns, die hoger staan en een algemener licht geven, of subtiel geïntegreerd licht dat je in de tegels kunt verwerken. Grondspots kun je weer gebruiken om het accent te leggen op een blikvanger voor extra sfeer. Er bestaat zelfs verlichting speciaal voor vijvers.

WELKE ENERGIESOORT IS HET BESTE VOOR BUITENVERLICHTING

Er zijn meerdere energiezuinige lampsoorten die je voor je buitenverlichting kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan lampen op zonne-energie. Dat is ook lekker goedkoop, want je betaalt geen energiekosten. Een nadeel is dat de lamp soms minder lang brandt, vooral als het die dag bewolkt is geweest. LED-verlichting is ook duurzaam en heeft een hoge lichtkwaliteit. Het is echter wel duurder. Zoek je verlichting die je zelf makkelijk en snel aan kunt leggen? Dan is laagspanning verlichting ideaal.

Tuinproducten | Zo Kies Je Buitenverlichting Die Bij Je Past .2

HOE FEL MOET DE BUITENVERLICHTING ZIJN?

Is jouw doel voornamelijk om inbrekers af te schrikken, dan kun je een felle lichtbron gebruiken. In andere gevallen wil je zo veel mogelijk voorkomen dat jouw verlichting niet verblindt. Licht van boven- of onderaf, waar je niet direct naartoe zult kijken, mag fel zijn, maar voor andere lichten is het aan te raden bijvoorbeeld een lamp met een witte beglazing te nemen. Deze geeft genoeg licht af, maar is niet verblindend. Gebruik je verschillende lichtbronnen in je tuin, kijk dan uit dat je hem niet overbelicht. Licht-donkercontrast is veel sfeervoller dan een volledig verlichte tuin.

TIPS VOOR DE IDEALE BUITENVERLICHTING

Er zijn nog enkele andere dingen waar je bij het aanschaffen van buitenverlichting rekening mee kunt houden. Kijk bijvoorbeeld naar de IP-waarde: deze geeft aan hoe waterdicht een lamp is. Erg belangrijk als de lamp buiten komt te staan! Als je het extra makkelijk wilt maken om elektrische buitenlampen aan te sluiten, kun je ook een waterdichte buitenstopcontact kopen. Weet je genoeg om de juiste verlichting voor je tuin te kiezen? Maak voordat je de verlichting koopt eerst een lichtplan: een schets van je tuin waarop je aanduidt waar de verlichting moet komen.

Tuinproducten | Zo Kies Je Buitenverlichting Die Bij Je Past .3
Scroll naar top